Logo MaterSense Aandacht voor moederschap

Rituelen

Om belangrijke gebeurtenissen, relaties of verbindingen te verdiepen of bekrachtigen. Een ritueel raakt diep, maakt  bijzonder en blijft in de herinnering bestaan.

*  verwelkomen  *  afscheid nemen  *  een nieuwe fase inluiden  *  verbinding aangaan  *  intenties richten *  loslaten  *  verzoenen  *  vieren  *  een overgang markeren  *  wensen  *  dankbaarheid uiten  *   . . .  *

Het besluit samen ouders te willen worden, de geboorte of adoptie van een kindje, het geven van de naam, het sterven van een baby of kind, het verlies of afbreken van een zwangerschap, het opgeven van een kinderwens en het aangaan of afsluiten van een levensfase. Dit zijn voorbeelden van gebeurtenissen die vragen om aandacht. En zo zijn er meer. Het kan fijn zijn om voor zulke gebeurtenissen een persoonlijk ritueel te creëren. Dat kan een klein en intiem ritueel zijn voor jou of voor jullie zelf, of een groter ritueel, waarbij je dierbare anderen wilt betrekken.

Bij het ontwerpen van een persoonlijk ritueel gaat het er om datgene wat voor jou/jullie van betekenis is op een passende manier te verbeelden zodat het diepgaand voelbaar wordt en een plek krijgt. Er wordt gezocht naar vormgeving en symboliek die passen bij jouw/ jullie eigen inspiratiebronnen en manier van leven.

Rituelen zijn bij uitstek geschikt om ambivalentie en tegenstrijdigheden een plek te geven. Dus schroom niet om een ritueel te overwegen als je situatie complex is.

   

 Met Marian Geurtsen

Dit is een rituele bijeenkomst voor mensen die een kindje verloren tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Deze kindjes, met wie maar korte tijd geleefd is, worden weleens liefdevol ‘sterrenkindjes’ genoemd. We vieren hen omdat het troostend is als er aandacht is voor de verbinding met je verloren kindje(s). Aandacht voor de misschien blijvende pijn, maar ook voor de betekenis die het kindje/de kindjes voor je hebben.

Zo lang als er kinderen geboren worden zijn er ook ouders die rouwen, omdat hun kindje stierf nog voor of vlak na de geboorte. Dit is een thema van alle tijden. Oude en nieuwe verhalen inspireerden tot deze bijeenkomst.

Kernelementen van de bijeenkomst zijn: het delen van persoonlijke ervaringen met elkaar, luisteren naar verhalen en muziek, het lopen van een pad naar de kern van je ervaring en een blessing. Met elkaar creëren we een ritueel geheel dat erkenning geeft aan wat het korte leven van jouw/jullie kindje in jouw/jullie leven betekent.

Marian Geurtsen is theoloog en ritueelspecialist. Ze haalt uit de schatkist van de christelijke traditie rituelen en verhalen tevoorschijn om te gebruiken voor mensen met vragen vandaag. Ze gebruikt de verhalen om daaraan de ervaringen van mensen te spiegelen. Ze is actief in pioniersplek de Hoeftuin, Hoge Weide.

Met onze verschillende achtergronden is de bijeenkomst een mooie cross-over. Deze is absoluut bedoeld voor álle mensen die hun verloren kindjes willen herdenken. Je hoeft geen religieuze oriëntatie te hebben; enkel de openheid om je door aloude beelden en verhalen te laten raken.

Vrouwen die deelnamen aan de bijeenkomst gaven terug:

                                   “Intiensief, maar waardevol” 

                                   “Het heeft me een stukje heling gebracht”

28 december 2022

19:00 – 22:00 uur

Boerderij De Hoef

Hogeweide 6 Utrecht

Kosten: 35 p.p. / 60,00 p. stel

Als je een kind hebt gekregen ben je lichamelijk en energetisch open gegaan. Je lichaam opende zich om je kind geboren te laten worden, maar ook je zintuigen werden opener en je werd mogelijk gevoeliger voor prikkels uit je omgeving.

Het sluitingsritueel is een van oorsprong Mexicaans ritueel (rebozoritueel) om het lichaam van de moeder 40 weken na haar bevalling fysiek en symbolisch te sluiten. Het wordt tegenwoordig op veel plekken uitgevoerd, korter of langer na de geboorte. Rebozo is geweven katoen die in Mexico wordt gebruikt ter ondersteuning van de zwangere buik, voor massage tijdens de bevalling en daarna voor het dragen van de baby. Met rebozodoeken wordt het lichaam tijdens dit ritueel stevig ingewikkeld.

Warmte, aanraking en de inwikkeling, met aandacht voor jouw lichaam en jouw beleving maken dit ritueel weldadig. Het zorgt voor een diepe ontspanning. Het helpt je om bewust de fase van zwangerschap, geboorte en kraamtijd af te ronden en jezelf weer als individu te gaan beleven. Ook kan het een manier zijn om moeilijke of dubbele gevoelens die je hebt overgehouden aan ingrijpende of pijnlijke ervaringen in die periode te helen. Dit is zelfs langere tijd na je bevalling nog steeds mogelijk.

Het ritueel is ook zeer geschikt na verlies van een kindje of zwangerschap.

Het sluitingsritueel heeft zowel lichamelijk als geestelijk een sterke werking. De kern van het ritueel is het ingewikkeld worden met doeken (het ‘sluiten’), van je hoofd tot en met je voeten. Daar omheen geniet je van een bad en thee van speciale kruiden, een massage en eventueel een meditatie of visualisatie. Je lichaam wordt warm, je bloed gaat stromen, je gaat je lijf van top tot teen voelen. Je komt helemaal bij jezelf. Er is ruimte om je uit te spreken over welke emoties en herinneringen er opkomen en wat het met je doet. Het ritueel heeft een min of meer vast verloop, maar krijgt voor iedere vrouw een persoonlijke betekenis.

  • Massage van je hele lichaam
  • Warm kruidenbad
  • Opwarmen onder dekens
  • Inwikkeling met rebozodoeken (het ‘sluiten’)

Ik verzorg het ritueel samen met iemand die jou na staat, bijvoorbeeld je partner, zus of een vriendin. Je baby kan aanwezig zijn en je kunt hem/haar tussendoor voeden, mits er iemand is die in een andere ruimte oppast, zodat jij alle aandacht bij jezelf kunt houden.

Het ritueel kun je zien als een eerbetoon aan je lijf, jezelf als vrouw en moeder.

Vanaf 8 weken na de bevalling.

Duur: ca. 3,5 uur

Locatie: bij je thuis