Logo MaterSense Aandacht voor moederschap

Rituelen

Om belangrijke gebeurtenissen, relaties of verbindingen te verdiepen of bekrachtigen. Een ritueel raakt diep, maakt  bijzonder en blijft in de herinnering bestaan.

*  verwelkomen  *  afscheid nemen  *  een nieuwe fase inluiden  *  verbinding aangaan  *  intenties richten *  loslaten  *  verzoenen  *  vieren  *  een overgang markeren  *  wensen  *  dankbaarheid uiten  *   . . .  *

Het besluit samen ouders te willen worden, de geboorte of adoptie van een kindje, het geven van de naam, het sterven van een baby of kind, het verlies of afbreken van een zwangerschap, het opgeven van een kinderwens en het aangaan of afsluiten van een levensfase. Dit zijn voorbeelden van gebeurtenissen die vragen om aandacht. En zo zijn er meer. Het kan fijn zijn om voor zulke gebeurtenissen een persoonlijk ritueel te creëren. Dat kan een klein en intiem ritueel zijn voor jou of voor jullie zelf, of een groter ritueel, waarbij je dierbare anderen wilt betrekken.

Bij het ontwerpen van een persoonlijk ritueel gaat het er om datgene wat voor jou/jullie van betekenis is op een passende manier te verbeelden zodat het diepgaand voelbaar wordt en een plek krijgt. Er wordt gezocht naar vormgeving en symboliek die passen bij jouw/ jullie eigen inspiratiebronnen en manier van leven.

Rituelen zijn bij uitstek geschikt om ambivalentie en tegenstrijdigheden een plek te geven. Dus schroom niet om een ritueel te overwegen als je situatie complex is.

 

“Het is een enorme kracht die Sophie heeft, om te luisteren en te vertalen. ik herkende zo veel en het klopte van zoveel kanten. Echt heel mooi. De ceremonie ebt nog na en het voelt ineens als een stevige basis waar ik op mag staan.”                       Marieke

Als je een kind hebt gekregen ben je lichamelijk en energetisch open gegaan. Je lichaam opende zich om je kind geboren te laten worden, maar ook je zintuigen werden opener en je werd mogelijk gevoeliger voor prikkels uit je omgeving.

Het sluitingsritueel is een van oorsprong Mexicaans ritueel (rebozoritueel) om het lichaam van de moeder 40 weken na haar bevalling fysiek en symbolisch te sluiten. Het wordt tegenwoordig op veel plekken uitgevoerd, korter of langer na de geboorte. Rebozo is geweven katoen die in Mexico wordt gebruikt ter ondersteuning van de zwangere buik, voor massage tijdens de bevalling en daarna voor het dragen van de baby. Met rebozodoeken wordt het lichaam tijdens dit ritueel stevig ingewikkeld.

Warmte, aanraking en de inwikkeling, met aandacht voor jouw lichaam en jouw beleving maken dit ritueel weldadig. Het zorgt voor een diepe ontspanning. Het helpt je om bewust de fase van zwangerschap, geboorte en kraamtijd af te ronden en jezelf weer als individu te gaan beleven. Ook kan het een manier zijn om moeilijke of dubbele gevoelens die je hebt overgehouden aan ingrijpende of pijnlijke ervaringen in die periode te helen. Dit is zelfs langere tijd na je bevalling nog steeds mogelijk.

Het ritueel is ook zeer geschikt na verlies van een kindje of zwangerschap.

Het sluitingsritueel heeft zowel lichamelijk als geestelijk een sterke werking. De kern van het ritueel is het ingewikkeld worden met doeken (het ‘sluiten’), van je hoofd tot en met je voeten. Daar omheen geniet je van een bad en thee van speciale kruiden, een massage en eventueel een meditatie of visualisatie. Je lichaam wordt warm, je bloed gaat stromen, je gaat je lijf van top tot teen voelen. Je komt helemaal bij jezelf. Er is ruimte om je uit te spreken over welke emoties en herinneringen er opkomen en wat het met je doet. Het ritueel heeft een min of meer vast verloop, maar krijgt voor iedere vrouw een persoonlijke betekenis.

  • Massage van je hele lichaam
  • Warm kruidenbad
  • Opwarmen onder dekens
  • Inwikkeling met rebozodoeken (het ‘sluiten’)

Ik verzorg het ritueel samen met iemand die jou na staat, bijvoorbeeld je partner, zus of een vriendin. Je baby kan aanwezig zijn en je kunt hem/haar tussendoor voeden, mits er iemand is die in een andere ruimte oppast, zodat jij alle aandacht bij jezelf kunt houden.

Het ritueel kun je zien als een eerbetoon aan je lijf, jezelf als vrouw en moeder.

Vanaf 8 weken na de bevalling.

Duur: ca. 3,5 uur

Locatie: bij je thuis

Een Mother Blessing is een ritueel van liefdevolle zorg en aandacht voor de wordende moeder. Meestal wordt het uitgevoerd in aanwezigheid van en door dierbare vrouwen uit de eigen omgeving. Er wordt stilgestaan bij wat deze zwangerschap voor je betekent en het is een moment van intentioneel voorbereiden op de geboorte en het moederschap. De aanwezige vrouwen scheppen met elkaar een bedding waarin je je gedragen en gesteund weet. Er zijn een aantal bekende, symbolische elementen die veel worden gebruikt in Mother Blessings, zoals het rijgen van een snoer met kralen die ieder een wens van één van de aanwezigen symboliseren. Van deze elementen kan gebruik gemaakt worden, maar ik ontwerp het ritueel op basis van wat in een gesprek naar voren komt als betekenisvol voor jou. De symboliek die ik in de ceremonie verwerk is heel persoonlijk op jou afgestemd.

Een Mother Blessing is ook een waardevol cadeau voor een zus of vriendin. Als je als gever zelf ideeën hebt over de inhoud of vormgeving verwerk ik die met plezier!

Natuurlijk is er ook een ‘Blessing for parents’ mogelijk.